Friss topikok

csanainfo központ

A családi napközik és a hivatalok képviselőivel történő párbeszéd és együttműködés kialakítása többek között a jogszabályok egységes értelmezése érdekében.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hogyan indítsunk családi napközit?

2012.01.28. 13:18 vastamás

A családi napközi működtetése a jogszabályok szerint szolgáltatásnak számít. Ha az üzemeltető családi házban (saját otthonában) kívánja működtetni a csanát, nem kell a családi házat átminősíttetni intézménnyé és az udvarában sem kell két parkolóhelyet kialakítani. Az engedély kérése és megadása valamelyest könnyebbé válik 2012-től.

Ki lehet működtető?

A családi napközi szolgáltatás célja a gyermekek napközbeni gondozása-nevelése. Ez a gyermekvédelmi törvény szerint a helyi önkormányzat feladata, azonban civil szervezet (alapítvány, egyesület), illetve társas és egyéni vállalkozás (leggyakrabban egyéni vállalkozó, kft., bt., nonprofit kft., nonprofit bt.) is kérhet erre működési engedélyt fenntartóként, ha rendelkezik mindazon feltétellel, amelyet a jogszabály előír.

A családi napközi szolgáltatás a Tevékenységek Egységes Ágazati Rendszerében 8891 szám alá van besorolva, az egyéni vállalkozók szakmamód-jegyzékében a 889104-es számmal szerepel.

A szolgáltatást fenntartó a gondozói feladat ellátását egyéni és társas vállalkozóként önfoglalkoztatottként végezheti, illetve munkáltatóként családi napközi gondozót (gyeremek- és ifjúságvédelmi felügyelőt) alkalmazhat.

    A családi napközi nyitvatartási idejében mindig jelen van egy, a tevékenységért felelős személy, aki rendelkezik a családi napközi tanfolyami végzettséggel. A tanfolyam tematikáját a 29/2003. (V.20.) ESzCsM rendelet 4.sz. melléklete tartalmazza, a tanfolyamot szervezőnek a tanfolyam indítását írásban be kell jelentenie a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Képzésszervezési Központjához, aki a bejelentett és elfogadott képzéseknek nyilvántartási számot ad.

A működési engedély

A működési engedély iránti kérelmet a székhely szerint illetékes Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához kell benyújtani.

A Gyermekvédelmi törvény 100. § (1) szerint "A gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység működési engedélyhez kötött. A működési engedélyezés részletes szabályait külön jogszabály határozza meg.
(2) A működési engedély kiadásáról a fenntartó kérelmére a működést engedélyező szerv - első fokon a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervének szakigazgatási szerveként működő gyámhivatal - dönt. A működési engedély kiadásával, módosításával és visszavonásával kapcsolatos eljárás illetékmentes."

A 259/2002. (XII.18.) Korm.rendelet részletesen szól a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatótevékenység engedélyezéséről (3.-6.§), a működési engedély visszavonásáról és módosításáról (7-12.§), az ellátás igénybevételével kapcsolatos megállapodás tartalmáról (13.§), a bejelentési kötelezettségről (8/A.§) és a Családi napközik ellenőrzéséről és a gyermekvédelmi birságról (14.-17.§).

Ha egy lakásban egyidejűleg legfeljebb 7 gyermek ellátása történik - 1 lakás 1 csana - elegendő csak az ÁNTSZ szakhatósági hozzájárulása. Ha a családi napközinek otthont adó ingatlanban még egy családi napközi, vagy a családi napközi nyitvatartási idejében játszócsoport vagy időszakos gyermekfelügyelet is működik, akkor az ÁNTSZ követelmények teljesítése mellett a tűzvédelmi előírások meglétéről is be kell szerezni az illetékes szakhatóság véleményét.

A családi napközinek otthont adó helyiségeknek meg kell felelni a gyermekek napközbeni gondozásával kapcsolatos előírásoknak, amelyeket a gyermekvédelmi törvény és a 15/1998. (IV.30.) Népjóléti Minisztérium rendelete ír elő. A rendeletben szereplő MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ tartalmazza a családi napközivel kapcsolatos követelményeket.

Szólj hozzá!

Címkék: csanainfo

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladinapkoziinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr493963217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása