Friss topikok

csanainfo központ

A családi napközik és a hivatalok képviselőivel történő párbeszéd és együttműködés kialakítása többek között a jogszabályok egységes értelmezése érdekében.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fórum a jogszabályok változásairól

2012.05.14. 10:26 vastamás

Szakmai fórumra hívták meg a családi napközik vezetőit, munkatársait az ország több városába. Mi Székesfehérvárott jártunk.

Magyarfalvi Tiborné, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet szakterületi referense bevezetőjében kiemelte: új módszertani szabályzat készül, amely egyik legfontosabb segédlete lesz a családi napköziknak. Az országot öt módszertani területre "osztották" fel, amelyek egy-egy módszertani koordinátor irányításával segítenek a már működő és ezután megalakuló csanáknak.

D. Mátay Katalin módszertani koordinátor, a Csemete Alapítvány vezetője elmondta: 12 éve működtet családi napközit Székesfehérvárott, de 1993 óta foglalkozik csanákkal. Mint megemlítette, sok jogszabály megalkotásában is közreműködött. Ezek közül kiemelte a legfontosabb változásokat, például a kapacitások kihasználását érintő területi befogadási modellt. Kiemelte a 226/2006. Korm. rendelet nyitva tartásról szóló fejezetét, a 328/2011. Korm. rendelet térítési díjakról szóló részét.

Kiemelte: minden csanának lesz külön ágazati azonosítója, ede a hálózatban működő családi napközik is kapnak azonosítót. Ezt minden hivatalos okiratban fel kell majd tüntetni!

Az intézményi nyilvántartás: a gyámhivatal elküldi az NRSZH részére a csan valamennyi adatát. Itt fontos ismeni a 226/2006. Korm. rendelet 4. számú mellékletét. Új az igénybevevői nyilvántartás, amelynek vezetéséért a fenntartó felel. A legofntosabb változás a napi adatszolgáltatás lesz, azok számára, akik állami normatívát kapnak. Az e-nyilvántartót az NRSZH-n keresztül kell elindítsani: a kódot az okmányirodán lehet kérvényezni. A felvitt adatokat az NRSZH jelenti majd a MÁK és a KSH felé. Ez július 1-jétől már élesben működik! - tette hozzá.

A térítési díjakkal kapcsolatban fontos, hogy a fenntartónak meg kell állapítani az intézményi és a személyi térítési díjat április 1-jéig. A díjak maximum kétszer módosíthatók egy évben.

A továbbiakban dr. Nagy Ágnes a csaléádi napközik hálózatának lényegéről, előnyeiről szólt, kiemelve, hogy a hálózatnak már kötelező az SZMSZ megalkotása. Grosch Mária, a Fehér Kereszt Alapítvány kuratóiumi tagja a megújult Módszertani Útmutatóról tájékoztatta a résztvevőket. A családi napközik alapdokumentumairól a 15/1998. (IV.30) törvény 4/a fejezete foglalkozik.

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi szakmai fórum

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladinapkoziinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr644507460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása