Friss topikok

csanainfo központ

A családi napközik és a hivatalok képviselőivel történő párbeszéd és együttműködés kialakítása többek között a jogszabályok egységes értelmezése érdekében.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kibontja szárnyait a Mézeskalács Bölcsi-Ovi • Előtérben az erősségek

2012.09.26. 17:48 vastamás

Megújult névvel és szakmai tartalommal kezdte meg az új „tanévet” a tatabányai „Mézeskalács Bölcsi-Ovi. A tartalmi megújulást hamarosan követi a formai megújulás is.
Az új névhez illő külsővel, igazi mézeskalács-házikóra emlékeztető motívumokkal, új fogadóhelyiséggel és foglalkoztatóval várja majd a bölcsődés korúakat a Nyitnikék és Kéksugár családi napköziként már évek óta működő intézmény Bánhidán. Mint Veizer-Sugár Gabriella szakmai vezetőtől megtudtuk, hamarosan új csoporttal, a Mézeskalács családi napközivel bővülnek majd.

– Sokan még mindig nem tudják, mit is takar pontosan a családi napközi kifejezés...

– Bár évek óta létezik a kisgyerekek alapellátásának ez a formája, sokan csodálkoznak, amikor különböző rendezvényeken, vásárokon játszóházakkal mutatkozunk be elsősorban az 5-6 év alatti gyerekeknek és szüleiknek. Igen, ők a mi célcsoportunk, és a nevünkben is ezt jeleztük. Hitvallásunkban ezt így fogalmaztuk meg: legfőbb küldetésünk a bölcsődés és óvodás korú kisgyermekek kiscsoportos fejlesztése, nevelése, valamint a szülőkre szabott szolgáltatások bevezetése, melyeket a jogos és meglévő igények indokolnak.  Csak egy példa: a szülők kénytelenek a legkülönbözőbb időpontokban dolgozni, mi a nyitva tartással igazodunk a munkarendjükhöz. Sok szülő él is ezzel a lehetőséggel.

– Mit tudnak nyújtani a kisgyerekeknek, amivel vonzóvá tehetik ezt az intézményt?

– Szolgáltatásaink között az első helyen szerepel a gyermekek képességeinek minél magasabb szintű fejlesztése. Elsősorban a zene-, mese-, mozgás- és a csoportkultúra területeire fókuszálunk tapasztalt szakemberek, pedagógusok bevonásával, egyéni, igények alapján. Intézményünk a Barangoló mese-zenei program révén már bölcsődés korú gyermekek számára játékos eszközökkel, a zene segítségével biztosítja a hallás, a gondolkodás, a kommunikáció fejlesztését. A mozgáskultúrát többek között az angollal is kombináltan fejlesztjük. A „Mézeskalács Bölcsi-Oviban” kiscsoportos  foglalkozásokat szervezünk, s mivel válogatott gyermekek kerülnek hozzánk, fejlődésüket is jobban nyomon tudjuk követni, a szülőkkel közösen akár fel is tudjuk gyorsítani.

–  A különböző gyermekintézményekben többféle fejlesztőprogramot kínálnak.  Miért jó, miben más az, amit a Mézeskalács Bölcsi-Oviban kínálnak a kisgyermekeknek?

– A kis közösség, a gyermek és ifjúsági felügyelők, gondozók állandósága, a programokat vezetők szakmai felkészültsége biztos alapot nyújt a gyermeknek a fokozatos előrelépéshez. A beszéd- és mozgáscentrikus foglalkozásainkon a csemeték az átlagosnál gyorsabban fejlődhetnek. Mindezek mellett játékos formában, szinte észrevétlenül tanulhatják az általános viselkedési formákat. Könnyedén sajátítják el például az angol nyelv alapjait a gyermekdalok segítségével, néhány foglalkozás után már ismerik a színek, a testrészek, az állatok... neveit.

– Még milyen előnyei vannak, lesznek a megújuló intézménynek? 

– A szülővel közösen választjuk ki a kisgyermek fejlődésének, fejlesztésének az irányát, azt, amit az anyuka apuka elképzelt csemetéjének és szakmailag mi megvalósíthatónak vélünk. Az egyénre szabott fejlesztés nálunk a normál ellátás keretében, tehát az alatt az idő alatt történik, amíg a szülő dolgozik, így a délutánt már felszabadultan töltheti együtt a család, nem kell a szülőknek, nagyszülőknek külön órákra vinni a kicsiket. Fontos, megemlítenem, hogy speciális igények esetén is rendelkezünk javaslatokkal, megoldásokkal a szülők, családok gyermeknevelésével kapcsolatosan.

– Melyek a speciális szolgáltatásaik? 

– Igyekszünk olyan szó szerinti szolgáltatási, családi környezetet teremteni, ahol a szülők igényeit is maximálisan figyelembe vesszük, nekik is megpróbálunk segíteni. Például: hosszított nyitva tartással alkalmazkodunk a zsúfolt napi programmal rendelkező cégvezetőknek, vállalkozó családoknak; a kisgyermek háztól házig történő szállításával is tudunk segíteni. Emellett az egyéni fejlesztéseinkkel, vagy az 5-6 éveseknek szóló iskolai felkészítéssel a nagyobb családtagokat is be tudjuk vonni a tervezett életvitel kialakításához.

– Apropó, iskola! Nekik is szerveznek programokat...

– Nyáron hat héten keresztül élményszerző táborokat szerveztünk óvodásoknak és kisiskolásoknak különféle tematikával. Kézműves, báb- és drámajáték, sport, természetjárás, zenés és mesetábor témakörben. A célunk az volt, hogy enyhítsük a szülők gondját, hogy a nyári szünetben is tartalmas közösségi programokat nyújtsanak a gyerekeknek, másrészt igazi élményekkel gazdagodjanak az iskolás fiúk és lányok. A táborok tematikájától függetlenül mindig elmentünk megnézni a Szabadtéri Bányászati Múzeumot, megjegyzem, sokan most tudták meg, hogy Tatabányán létezik ilyen! Sokat voltunk a szabad levegőn, játszótereken, felmentünk a Turul-emlékműhöz. Mindemellett kézműveskedtünk, beszélgettünk. Sokan több turnuson át voltak velünk, és sokan jöttek vissza azok közül is, akik tavaly már részt vettek a programjainkon. Az egyik legkedvesebb élményem a hat hétből, amikor a táborozó diákok saját meséket adtak elő a családi napközi kis lakóinak, legtöbbször saját készítésű bábokkal. Jövőre is várjuk a tábor kis lakóit...   SVM

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladinapkoziinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr634804693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása