Friss topikok

csanainfo központ

A családi napközik és a hivatalok képviselőivel történő párbeszéd és együttműködés kialakítása többek között a jogszabályok egységes értelmezése érdekében.

Naptár

október 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Kibontja szárnyait a Mézeskalács Bölcsi-Ovi • Előtérben az erősségek

2012.09.26. 17:48 vastamás

Megújult névvel és szakmai tartalommal kezdte meg az új „tanévet” a tatabányai „Mézeskalács Bölcsi-Ovi. A tartalmi megújulást hamarosan követi a formai megújulás is.
Az új névhez illő külsővel, igazi mézeskalács-házikóra emlékeztető motívumokkal, új fogadóhelyiséggel és foglalkoztatóval várja majd a bölcsődés korúakat a Nyitnikék és Kéksugár családi napköziként már évek óta működő intézmény Bánhidán. Mint Veizer-Sugár Gabriella szakmai vezetőtől megtudtuk, hamarosan új csoporttal, a Mézeskalács családi napközivel bővülnek majd.

– Sokan még mindig nem tudják, mit is takar pontosan a családi napközi kifejezés...

– Bár évek óta létezik a kisgyerekek alapellátásának ez a formája, sokan csodálkoznak, amikor különböző rendezvényeken, vásárokon játszóházakkal mutatkozunk be elsősorban az 5-6 év alatti gyerekeknek és szüleiknek. Igen, ők a mi célcsoportunk, és a nevünkben is ezt jeleztük. Hitvallásunkban ezt így fogalmaztuk meg: legfőbb küldetésünk a bölcsődés és óvodás korú kisgyermekek kiscsoportos fejlesztése, nevelése, valamint a szülőkre szabott szolgáltatások bevezetése, melyeket a jogos és meglévő igények indokolnak.  Csak egy példa: a szülők kénytelenek a legkülönbözőbb időpontokban dolgozni, mi a nyitva tartással igazodunk a munkarendjükhöz. Sok szülő él is ezzel a lehetőséggel.

– Mit tudnak nyújtani a kisgyerekeknek, amivel vonzóvá tehetik ezt az intézményt?

– Szolgáltatásaink között az első helyen szerepel a gyermekek képességeinek minél magasabb szintű fejlesztése. Elsősorban a zene-, mese-, mozgás- és a csoportkultúra területeire fókuszálunk tapasztalt szakemberek, pedagógusok bevonásával, egyéni, igények alapján. Intézményünk a Barangoló mese-zenei program révén már bölcsődés korú gyermekek számára játékos eszközökkel, a zene segítségével biztosítja a hallás, a gondolkodás, a kommunikáció fejlesztését. A mozgáskultúrát többek között az angollal is kombináltan fejlesztjük. A „Mézeskalács Bölcsi-Oviban” kiscsoportos  foglalkozásokat szervezünk, s mivel válogatott gyermekek kerülnek hozzánk, fejlődésüket is jobban nyomon tudjuk követni, a szülőkkel közösen akár fel is tudjuk gyorsítani.

–  A különböző gyermekintézményekben többféle fejlesztőprogramot kínálnak.  Miért jó, miben más az, amit a Mézeskalács Bölcsi-Oviban kínálnak a kisgyermekeknek?

– A kis közösség, a gyermek és ifjúsági felügyelők, gondozók állandósága, a programokat vezetők szakmai felkészültsége biztos alapot nyújt a gyermeknek a fokozatos előrelépéshez. A beszéd- és mozgáscentrikus foglalkozásainkon a csemeték az átlagosnál gyorsabban fejlődhetnek. Mindezek mellett játékos formában, szinte észrevétlenül tanulhatják az általános viselkedési formákat. Könnyedén sajátítják el például az angol nyelv alapjait a gyermekdalok segítségével, néhány foglalkozás után már ismerik a színek, a testrészek, az állatok... neveit.

– Még milyen előnyei vannak, lesznek a megújuló intézménynek? 

– A szülővel közösen választjuk ki a kisgyermek fejlődésének, fejlesztésének az irányát, azt, amit az anyuka apuka elképzelt csemetéjének és szakmailag mi megvalósíthatónak vélünk. Az egyénre szabott fejlesztés nálunk a normál ellátás keretében, tehát az alatt az idő alatt történik, amíg a szülő dolgozik, így a délutánt már felszabadultan töltheti együtt a család, nem kell a szülőknek, nagyszülőknek külön órákra vinni a kicsiket. Fontos, megemlítenem, hogy speciális igények esetén is rendelkezünk javaslatokkal, megoldásokkal a szülők, családok gyermeknevelésével kapcsolatosan.

– Melyek a speciális szolgáltatásaik? 

– Igyekszünk olyan szó szerinti szolgáltatási, családi környezetet teremteni, ahol a szülők igényeit is maximálisan figyelembe vesszük, nekik is megpróbálunk segíteni. Például: hosszított nyitva tartással alkalmazkodunk a zsúfolt napi programmal rendelkező cégvezetőknek, vállalkozó családoknak; a kisgyermek háztól házig történő szállításával is tudunk segíteni. Emellett az egyéni fejlesztéseinkkel, vagy az 5-6 éveseknek szóló iskolai felkészítéssel a nagyobb családtagokat is be tudjuk vonni a tervezett életvitel kialakításához.

– Apropó, iskola! Nekik is szerveznek programokat...

– Nyáron hat héten keresztül élményszerző táborokat szerveztünk óvodásoknak és kisiskolásoknak különféle tematikával. Kézműves, báb- és drámajáték, sport, természetjárás, zenés és mesetábor témakörben. A célunk az volt, hogy enyhítsük a szülők gondját, hogy a nyári szünetben is tartalmas közösségi programokat nyújtsanak a gyerekeknek, másrészt igazi élményekkel gazdagodjanak az iskolás fiúk és lányok. A táborok tematikájától függetlenül mindig elmentünk megnézni a Szabadtéri Bányászati Múzeumot, megjegyzem, sokan most tudták meg, hogy Tatabányán létezik ilyen! Sokat voltunk a szabad levegőn, játszótereken, felmentünk a Turul-emlékműhöz. Mindemellett kézműveskedtünk, beszélgettünk. Sokan több turnuson át voltak velünk, és sokan jöttek vissza azok közül is, akik tavaly már részt vettek a programjainkon. Az egyik legkedvesebb élményem a hat hétből, amikor a táborozó diákok saját meséket adtak elő a családi napközi kis lakóinak, legtöbbször saját készítésű bábokkal. Jövőre is várjuk a tábor kis lakóit...   SVM

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi

Kiakadtak a szülők: törvénysértő az óvodák nyári bezárása

2012.07.30. 15:08 vastamás

Törvénysértő az óvodák nyári bezárása, a szülőknek az önkormányzatnál kell kérvényezniük a nyárra a gyermekük nappali ellátását - közölte a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerdán az MTI-vel.

 A szervezet kiemelte, hogy a települési önkormányzatok kötelező feladata a dolgozó szülők gyermekeiről való személyes gondoskodás a nyári szünet idején.

Hozzátették: a gyermekek napközbeni ellátása gyermekjóléti alapellátás, amely megszervezhető nyári napközis táborban és más alternatív módon is, de az önkormányzati fenntartók többsége pénzhiányra hivatkozva kevés férőhellyel vagy egyáltalán nem szervez ilyen szolgáltatásokat.

A közlemény szerint az óvoda - a szülők igénye alapján - egész évben folyamatosan nyitva tartó nevelési intézmény, azt egy napra sem lehet bezárni. Ha az óvodapedagógus a szabadságát nyáron veszi ki, akkor gondoskodni kell a helyettesítéséről, nem a gyermekeket kell utaztatni egy másik távolabb levő óvodába - közölte az egyesület. (Forrás: MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: csanainfo

Fórum a jogszabályok változásairól

2012.05.14. 10:26 vastamás

Szakmai fórumra hívták meg a családi napközik vezetőit, munkatársait az ország több városába. Mi Székesfehérvárott jártunk.

Magyarfalvi Tiborné, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet szakterületi referense bevezetőjében kiemelte: új módszertani szabályzat készül, amely egyik legfontosabb segédlete lesz a családi napköziknak. Az országot öt módszertani területre "osztották" fel, amelyek egy-egy módszertani koordinátor irányításával segítenek a már működő és ezután megalakuló csanáknak.

D. Mátay Katalin módszertani koordinátor, a Csemete Alapítvány vezetője elmondta: 12 éve működtet családi napközit Székesfehérvárott, de 1993 óta foglalkozik csanákkal. Mint megemlítette, sok jogszabály megalkotásában is közreműködött. Ezek közül kiemelte a legfontosabb változásokat, például a kapacitások kihasználását érintő területi befogadási modellt. Kiemelte a 226/2006. Korm. rendelet nyitva tartásról szóló fejezetét, a 328/2011. Korm. rendelet térítési díjakról szóló részét.

Kiemelte: minden csanának lesz külön ágazati azonosítója, ede a hálózatban működő családi napközik is kapnak azonosítót. Ezt minden hivatalos okiratban fel kell majd tüntetni!

Az intézményi nyilvántartás: a gyámhivatal elküldi az NRSZH részére a csan valamennyi adatát. Itt fontos ismeni a 226/2006. Korm. rendelet 4. számú mellékletét. Új az igénybevevői nyilvántartás, amelynek vezetéséért a fenntartó felel. A legofntosabb változás a napi adatszolgáltatás lesz, azok számára, akik állami normatívát kapnak. Az e-nyilvántartót az NRSZH-n keresztül kell elindítsani: a kódot az okmányirodán lehet kérvényezni. A felvitt adatokat az NRSZH jelenti majd a MÁK és a KSH felé. Ez július 1-jétől már élesben működik! - tette hozzá.

A térítési díjakkal kapcsolatban fontos, hogy a fenntartónak meg kell állapítani az intézményi és a személyi térítési díjat április 1-jéig. A díjak maximum kétszer módosíthatók egy évben.

A továbbiakban dr. Nagy Ágnes a csaléádi napközik hálózatának lényegéről, előnyeiről szólt, kiemelve, hogy a hálózatnak már kötelező az SZMSZ megalkotása. Grosch Mária, a Fehér Kereszt Alapítvány kuratóiumi tagja a megújult Módszertani Útmutatóról tájékoztatta a résztvevőket. A családi napközik alapdokumentumairól a 15/1998. (IV.30) törvény 4/a fejezete foglalkozik.

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi szakmai fórum

Napközi működtetői képzés március 26-ától

2012.02.19. 17:50 vastamás

Március végén szervezünk ismét családi napközi működtetői képzést Tatabányán. Március 26-ától 30-áig, majd április 2-3-án sajátíthatják el az ismereteket. Természetesen a különféle modulokra külön is lehet jelentkezni.

A mostani tanfolyamon külön lesz MÁK-nap, hiszen az idén igen sok jogszabály változott. Részletek: www.csaladinapkozitanfolyam.hu

Akik tavaly működési engedéllyel rendelkeztek, azok már bizonyosan túl vannak az NRSZH regisztráción (e-képviselő megadása). Februárban kell rögzíteni azokat, akik az adatokat fogják bevinni (adatrögzítő munkatárs). Figyelem, a munkatársaknak is kell ügyfélkapus regisztráció, nem csak az e-képviselőnek! Márciustól pedig indul a gyermekek napi rögzítése.

 

A tanfolyamunk 3. napján (a "szokásos" MÁK-napon) sort kerítünk mi is arra, hogy belépünk a rendszerbe, és megmutatjuk, hogyan is kell használni. Ez most már a tanfolyam része, azaz minden hallgatót bevezetünk az e-jelentés informatikai galaxisába.

 
Aki a teljes MÁK napra szeretne jönni, annak a díja továbbra is 15.000.- Ft. Csodacsalád Klubkártyával ez csak 12.000.- Ft (a klubkártyáról info: 20/483-5288)
Ez a díj magában foglalja:
  • az új nyomtatványok bemutatását (ugyanis minden kötelezően vezetendő nyomtatvány megújult 2012. január 1-jén)
  • MÁK jegyzetet
  • NRSZH bemutatót
Akik csak az NRSZH-s részre szeretnének jönni, annak a díja külsősöknek 5.000 Ft, Csodacsalád Klubkártyával 4.000 Ft. Ez a MÁK nap délutánja, 13.00-16.00. Figyelem, itt már nem lesz idő a jogszabályváltozásokkal, nyomtatványokkal foglalkozni, kérjük, gondolják át, pontosan milyen infóra van szükségük, és a megfelelő továbbképzésre jöjjenek el!
 
MÁK nap időpontja: Tatabánya: március 28., szerda.
 
Kérjük, mindenképp regisztráljon a weboldalon!!! http://www.csaladinapkozitanfolyam.hu/ 

Várjuk jelentkezését!

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi csanainfo

Video a Nyitnikék Családi Napköziről

2012.02.19. 17:42 vastamás

Új videoreklám készült a tatabányai Nyitnikék és Kéksugár Családi Napköziről. A rövid, de lényegre törő film az alábbi címen érhető el. Ha klikkelése nem indul el a mozi, akkor a linket kéretik bemásolni a böngészőbe. Tuti siker.

Nyitnikék

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi

Az állami támogatás

2012.01.28. 13:50 vastamás

Gyvt. 145.§....(2) A gyermekjóléti, illetve a gyermekvédelmi személyes gondoskodást nyújtó ellátások normatív állami hozzájárulását kormányrendeletben (213/2009 Korm.rend.) meghatározottak szerint kell igényelni és folyósítani. A folyósítás feltétele, hogy az ellátás működése és tevékenysége, valamint intézményi térítési díja megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.

(3) A normatív hozzájárulásban és támogatásban részesülő nem állami fenntartású gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény a munkavállalók számára legalább a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 55-80. §-aiban megállapított, a munkaidőre, pihenőidőre, előmeneteli és illetményrendszerre vonatkozó feltételeket köteles biztosítani.

(4) A nem állami, illetve egyházi fenntartónak a külön jogszabályban meghatározott, és az általa fenntartott gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény működéséhez biztosított normatív állami hozzájárulás - kivéve a kiegészítő támogatást - teljes összegét át kell adnia azon intézmény részére, amelyre tekintettel a támogatást megállapították.

A költségvetési törvény 3.sz. melléklete tartalmazza a feladat ellátását segítő állami normatíva összegét, mely 2011-ben 268.200 Ft gyermekenként. De csak akkor, ha a férőhelyen az év 251 munkanapján mindig van gyermek. Ha például van nyári szünet, akkor már kevesebb a nyitvatartási nap, így kevesebb az állami támogatás is.

A hozzájárulás 50%-át veheti igénybe a fenntartó, ha a napi nyitvatartási idő összességében nem éri el a heti 20 órát. A hozzájárulás tartalmazza a gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott étkeztetés térítési díjának normatív alapon történő mérsékléséhez kapcsolódó támogatást is.

Az ellátottak számának meghatározása

tervezéskor az ellátottak éves becsült számának figyelembevételével meghatározott gondozási napok száma osztva 251-gyel, elszámolásnál a havi jelentőlapok szerinti, naponta ténylegesen ellátásban részesülő gyermekek száma alapján összesített éves gondozási napok száma osztva 251-gyel." (251 az éves munkanapok száma)

Ha a fenntartó egyházi szervezet, akkor további kiegészítő állami támogatás, ha egyéni vagy társas vállalkozó , akkor a normatíva 30 %-a vehető igénybe (kivéve a nonprofit társas vállalkozásokat), ők a normatívára az önkormányzattal megegyező mértékéig - 100%-ban -jogosultak, csakúgy mint az alapítványok, egyesületek.

A ktg.vetési törvény 3.sz. melléklete kiegészítő szabályok 7.)pontja szerint: "Amennyiben a 11-14. pont szerinti szolgáltatás, intézmény nem egész évben működik, a hozzájárulás a működés megkezdését követő hónap 1-jétől, illetve megszűnése hónapjának utolsó napjáig időarányosan jár. Amennyiben a működési engedély adott hónap első napjától érvényes, és a szolgáltatás, intézmény ezen időponttól jogszerűen működik, e hónapra a hozzájárulás igénybe vehető."

A normatívát a fenntartók igényelhetik, akiknek a működési engedélyük jogerőre emelkedését követően kell bejelentkezni a Magyar Államkincstár illetékes Igazgatóságához. A kincstár honlapján megtalálható a 2011. évi normatíva igénylésről szóló tájékoztató.

A nem állami szervek a 213/2009. (IX.29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint igényelhetik az állami támogatást. E rendelet tartalmazza a felhasználásra vonatkozó szabályokat és az ellenőrzés szempontjait is.

Szólj hozzá!

Címkék: támogatás családi napközi csanainfo

Az ellátást végző személyek

2012.01.28. 13:43 vastamás

Feltételek

Családi napközi gondozó minden nagykorú, büntetlen előéletű személy lehet, aki rendelkezik a családi napközi tanfolyam elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal, érvényes egészségügyi nyilatkozattal és akinek gyermekei nincsenek ideiglenes hatályú elhelyezésben, átmeneti vagy tartós nevelésben. Ha a családi napközit saját otthonában működteti, háziorvosának igazolnia kell, hogy az együtt élő családtagok egészségi állapota nem veszélyezteti az ellátandó gyermekeket.

Segítő alkalmazására van szükség, ha a létszám meghaladja az egy gondozó által ellátható gyermekszámot. A segítőnek csak akkor kell tanfolyami végzettséggel rendelkeznie, ha a helyettesítést is vállalja.

A gyereklétszám

(gyvt: "43.§ ...(7) A családi napköziben - a saját, napközbeni ellátást máshol igénybe nem vevő gyermeket is beszámítva - legfeljebb öt gyermek gondozható. Ha a családi napköziben egy fogyatékos gyermeket is gondoznak, akkor a gondozható gyermekek száma legfeljebb négy fő. Ha a családi napköziben gondozott valamennyi gyermek fogyatékos, akkor a gondozható gyermekek száma legfeljebb három fő.

(8) A (7) bekezdésben meghatározott létszámon túl még két gyermek, ha fogyatékos gyermekről van szó, még egy gyermek gondozható a családi napköziben, feltéve, hogy az ellátást nyújtónak állandó segítője van.")

Melléklet

A csanák engedélyezése és ellenőrzése

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi

Nyomtatványok, nyilvántartások, statisztikai jelentések

2012.01.28. 13:36 vastamás

I. Minden működési engedéllyel rendelkező családi napközire vonatkozó feladat

Statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség keretében kormányrendelet által előírt statisztikai adatszolgáltatás: OSAP 1775 "A gyermekjóléti alapellátások működési adatai" című kérdőív, melyet minden évben a gyermekjóléti alapellátást végző szervezetek, gyermekek napközbeni és átmeneti ellátását nyújtók töltik ki. Letölthető a KSH honlapjáról.

IX. sz. adatlap - A gyermekjóléti alapellátásban részesülő gyermekekről (Gyvt. 139. §) és a 235/1997.(XII.17.) Kormányrendelet alapján. A nyilvántartólap a kormányrendelet 1.sz. melléklete (megtalálható a Módszertani Útmutató 2008. dokumentum mellékletében is

A II. A 133/1997. (VII.29.) Korm.rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról rendelet hatálya alá tartozó családi napközikre vonatkozó nyilvántartások

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendeletet az állam, a helyi önkormányzat, a helyi kisebbségi önkormányzat által fenntartott (a továbbiakban együtt: állami) intézményben a gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért, átmeneti gondozásáért, valamint a gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosított utógondozói ellátásért (a továbbiakban együtt: intézményi ellátás) fizetendő térítési díjak megállapítására kell alkalmazni.

(3) Az e rendeletben foglaltak szerint kell megállapítani a térítési díjat akkor is, ha nem állami szerv az (1) bekezdés szerinti ellátást a normatív állami hozzájárulás igénybevételével biztosítja."
A rendelet mellékletei közül vezetni kell a "Nyilvántartás a térítési díjról" - a rendelet 1.sz. mellékletében található nyilvántartást - "8. § (1) Az intézményvezető az ellátást igénybe vevő személy térítésidíj-fizetési kötelezettségéről - a gyermekétkeztetés kivételével - az 1. számú melléklet szerinti nyilvántartást vezeti", valamint a rendelet 2.sz. melléklete szerinti "Nyilvántartás az ellátási napokról" című nyilvántartást - "(2) Azon ellátásoknál, amelyeknél a távollét nyilvántartása indokolt, az intézményvezető a 2. számú melléklet szerinti nyilvántartást vezeti."
A nyilvántartás vezetéséhez szükséges nyomtatványok a módszertani útmutató mellékletében is megtalálhatók.

A "Nyilvántartás az étkezési napokról" 133/1997. Korm. rendelet 3. sz.melléklete) nyomtatványt a 15/1998. NM rendelet által hivatkozott módszertani útmutató nem sorolja fel a kötelezően vezetendő nyilvántartások között. A gyvt. 149.§-a szerint: ..."11. § (1) A Gyvt. gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díjra vonatkozó szabályait kell alkalmazni a) családi napközi keretében", majd ..."(7) Az intézményvezető gyermekétkeztetés igénybevétele esetén a 3. számú melléklet szerinti nyilvántartást vezeti."

A kormányrendelet 8.§-ában a személyes gondoskodást végzők számára az 1.sz. melléklet vezetését írja elő a térítési díjak nyilvántartására. Mivel a gyermekvédelmi törvény 2005-ben módosult a családi napközi szolgáltatásban a fizetendő személyi térítési díj számítása, azóta a házi gyermekfelügyelet szolgáltatás szabályai szerint a szolgáltatás önköltségét figyelembe véve történik, így a családi napköziben fizetendő személyi térítési díj nem egyenlő az étkezésért fizetendő díjjal. Az intézményi térítési díj egyéb összetevői (bér, eszközök, rezsi, stb.) között az 1. sz. nyilvántartásban már benne van az étkezés díja is.

A "Jövedelemnyilatkozat a személyi térítési díj megállapításához" c. nyomtatvány - a rendelet 5.sz. melléklete

Ez a jövedelemnyilatkozat szükséges a személyi térítési díj meghatározásához, mivel a családi napköziben a személyi térítési díj egyfelől nem lehet magasabb mint az intézményi térítési díj, másfelől mint a fizetésre kötelezettek nettó jövedelmének meghatározott része. A térítési díjról szóló rendelet szerint azonban "A gyermekek napközbeni ellátásai körében a személyi térítési díj megállapításánál a kötelezett jövedelmi viszonya csak a fenntartó által biztosított, személyes rászorultság alapján adható kedvezmény elbírálása során vizsgálható." (11.§ ...(5)). Így a jövedelemnyilatkozat kitöltésére nem kerülhet sor, ha a szolgáltatást igénybe vevő gyermek után fizetésre kötelezett írásban nyilatkozik arról, hogy vállalja a szolgáltatás önköltségének állami támogatással csökkentett összege után számított díj megfizetését, nem hátrányos helyzetű és nem kéri a jövedelmi helyzete alapján való térítési díj megállapítását.

A módszertani útmutató szerint a jövedelemnyilatkozatot "...Nem kell kitölteni, amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő gyermek után fizetésre kötelezett nyilatkozatot tesz, hogy a működési költségek alapján megállapított térítési díj megfizetéséhez elegendő jövedelemmel rendelkezik".

A családi napköziket a törvény nem kötelezi arra, hogy tájékozódjon, hogy az alapellátást igénybe vevő szülő gyeden van-e, mennyi a keresete, nem kér munkáltatói igazolást. A tapasztalatok szerint ugyanakkor ugyancsak ajánlatos tisztázni a szülővel, hogy gyeden van-e, mert a kincstár egyezteti az adatokat. Az sem mérvadó, hogy a napközis szolgálatást igénybe vevő gyerek után nem kér a csana állami támogatást. A törvény szerint nem jár gyed, ha a szülő igénybe veszi a napközbeni alapellátást, akár bölcsődésről, óvodáról vagy éppen családi napköziről van szó.

Nyomtatványok

Térítési díj nyilvántartása
Jövedelemnyilatkozat
Nyilvántartás az ellátási napokról
Nyilvántartás az étkezést igénybe vevőkről

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi csanainfo

A KSH kérdőív beküldése: 2012. január 31.

2012.01.28. 13:31 vastamás

Napokon belül lejár a határideje a 2023-as számú, Kérdőív a szociális szolgáltatásokról és gyermekellátásokról témájú KSH kérdőív beküldésének. Az adatszolgáltatás kötelező, így minden családi napközinek is ki kell töltenie. Az adatok a 2011-es évre vonatkoznak.

Lényeges, hogy ha valaki több családi napközit működtet, akkor minden családi napközis csoportonként KÜLÖN-KÜLÖN kell elkészíteni a bevallásokat - különös tekintettel a 1775-ös adatlapra. Itt ugyanis a kitöltőprogram eleve nem engedi az összevonásokat.

A kérdőívet nem mindig küldik ki papír alapon is. Interneten az alábbi weboldalon található: http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/info/02osap/osap_1112.htm

Ezen oldalon belül a görgősávban meg kell keresni a 2023-as nyilvántartási számú adatlapot, azt megnyitni és kitölteni. Lényeges, hogy mindig mentsék le a dokumentumot a saját gépükre is. Kitöltés után a szocialisstat@ksh.hu e-mail címre kell beküldeni az anyagot, vagy faxolni a 1/345-8674-es számon, illetve lehet postázni is az alábbi címre: KSH Szegedi Igazgatósága, 6726 Szeged, Jobb fasor 6-10.

Ne feledjék: a határidő: 2012. január 31.!

Szólj hozzá!

Címkék: csanainfo

NRSZH regisztráció napi jelentéshez

2012.01.28. 13:29 vastamás

Tájékoztatás a Központi Elektronikus Nyilvántartási Rendszert érintő változásokról. Itt találhatók a megújult adminisztrációhoz szükséges regisztrációval kapcsolatos információk: http://www.nrszh.hu.

Minden fenntartót érint, aki normatívát vesz igénybe: 2012. január 31-ig be kell jelentkezni az NRSZH rendszerbe. Az új rend szerint e-jelentés lép életbe, amihez szükség van a regisztrációra.

Szükség lesz továbbá minden ellátott gyermek TAJ-számára, mert januártól a TAJ-alapú nyilvántartás lépett életbe. Ezen kívül naponta kell jelenteni a napköziben jelenlévő gyermekeket.

A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények ágazati azonosítójáról és országos nyilvántartásáról szóló 226/2006. (XI. 20.) Korm. rendelet módosítása alapján tájékoztatják a fenntartókat az igénybevevői nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségükhöz kapcsolódó feladataikról.

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi csanainfo

Családi napközik szakmai programja

2012.01.28. 13:27 vastamás

A 15/1998 (iv.30) KR. 4/A§ (1) pontosan szabályozza, mit kell feltétlenül tartalmaznia a szakmai programnak. Ezeket újra át kell fésülni, és ami hiányzik belőle, azt pótolni kell.(2012. január 07.)

A gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltató, illetve intézmény szakmai programjának tartalmaznia kell:

a) a szolgáltató, intézmény nevét, székhelyét, telephelyét;
b) az ellátandó célcsoport és az ellátandó terület jellemzőit;
c) a szolgáltatás célját, feladatát, alapelveit, így különösen
ca) a megvalósítani kívánt program konkrét bemutatását, a létrejövő kapacitások, a nyújtott szolgáltatáselemek, tevékenységek leírását,
cb) az intézményen belüli és más intézményekkel történő együttműködés módját,
d) a feladatellátás szakmai tartalmát, módját, a biztosított szolgáltatások formáit, körét, rendszerességét, valamint a szolgáltatási típusnak megfelelően a gondozási, nevelési, fejlesztési feladatok jellegét, tartalmát, módját;
e) az ellátás igénybevételének módját;
f) a gyermekjóléti szolgáltató, intézmény szolgáltatásáról szóló tájékoztatás helyi módját;
g) az igénybe vevők és a személyes gondoskodást végző személyek jogainak védelmével kapcsolatos szabályokat;
h) a szolgáltatást nyújtók folyamatos szakmai felkészültsége biztosításának módját, formáit.

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi

A segítőről és a saját gyermekről

2012.01.28. 13:23 vastamás

A 15/1998 (iv.30) KR. 48.§ (5) szerint ha egy ingatlanban több napközi van, 3 napközinként kell egy mosdóhelyiség (3 vécé maradt, de nem kell 3 fürdőszoba, és egy konyha. Az egy épületben működő családi napközik közül legfeljebb három használhatja közös helyiségként a konyhát és a fürdőszobát, ha azok tárgyi feltételei megfelelnek a Módszertani útmutatóban foglaltaknak.

A jogszabály 49.§-a szabályozza a segítő kötelező munkaidejét:
49.§ (1) Az állandó segítő közreműködik a családi napközi szolgáltatást nyújtó személy irányítása alapján a naponta rendszeresen előforduló tevékenységekben. Ha a családi napközi nyitvatartási ideje a napi 5 órát

a) meghaladja, legalább heti 30 órában,
b) nem haladja meg, legalább heti 15 órában

kell az állandó segítőnek rendelkezésre állnia.

Meghatározták a saját gyermek fogalmát is. Eszerint a saját gyermek után nem lehet normatívát igénybe venni:
(6) A Gyvt. 43. § (9) bekezdésének alkalmazásában saját gyermek alatt annak a szolgáltatást közvetlenül nyújtó személynek a gyermekét kell érteni, aki a Gyvt. 5. § s) pontban foglaltak alapján egyben a szolgáltatás fenntartója is. (12/01/09)

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi

Hogyan indítsunk családi napközit?

2012.01.28. 13:18 vastamás

A családi napközi működtetése a jogszabályok szerint szolgáltatásnak számít. Ha az üzemeltető családi házban (saját otthonában) kívánja működtetni a csanát, nem kell a családi házat átminősíttetni intézménnyé és az udvarában sem kell két parkolóhelyet kialakítani. Az engedély kérése és megadása valamelyest könnyebbé válik 2012-től.

Ki lehet működtető?

A családi napközi szolgáltatás célja a gyermekek napközbeni gondozása-nevelése. Ez a gyermekvédelmi törvény szerint a helyi önkormányzat feladata, azonban civil szervezet (alapítvány, egyesület), illetve társas és egyéni vállalkozás (leggyakrabban egyéni vállalkozó, kft., bt., nonprofit kft., nonprofit bt.) is kérhet erre működési engedélyt fenntartóként, ha rendelkezik mindazon feltétellel, amelyet a jogszabály előír.

A családi napközi szolgáltatás a Tevékenységek Egységes Ágazati Rendszerében 8891 szám alá van besorolva, az egyéni vállalkozók szakmamód-jegyzékében a 889104-es számmal szerepel.

A szolgáltatást fenntartó a gondozói feladat ellátását egyéni és társas vállalkozóként önfoglalkoztatottként végezheti, illetve munkáltatóként családi napközi gondozót (gyeremek- és ifjúságvédelmi felügyelőt) alkalmazhat.

    A családi napközi nyitvatartási idejében mindig jelen van egy, a tevékenységért felelős személy, aki rendelkezik a családi napközi tanfolyami végzettséggel. A tanfolyam tematikáját a 29/2003. (V.20.) ESzCsM rendelet 4.sz. melléklete tartalmazza, a tanfolyamot szervezőnek a tanfolyam indítását írásban be kell jelentenie a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Képzésszervezési Központjához, aki a bejelentett és elfogadott képzéseknek nyilvántartási számot ad.

A működési engedély

A működési engedély iránti kérelmet a székhely szerint illetékes Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához kell benyújtani.

A Gyermekvédelmi törvény 100. § (1) szerint "A gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység működési engedélyhez kötött. A működési engedélyezés részletes szabályait külön jogszabály határozza meg.
(2) A működési engedély kiadásáról a fenntartó kérelmére a működést engedélyező szerv - első fokon a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervének szakigazgatási szerveként működő gyámhivatal - dönt. A működési engedély kiadásával, módosításával és visszavonásával kapcsolatos eljárás illetékmentes."

A 259/2002. (XII.18.) Korm.rendelet részletesen szól a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatótevékenység engedélyezéséről (3.-6.§), a működési engedély visszavonásáról és módosításáról (7-12.§), az ellátás igénybevételével kapcsolatos megállapodás tartalmáról (13.§), a bejelentési kötelezettségről (8/A.§) és a Családi napközik ellenőrzéséről és a gyermekvédelmi birságról (14.-17.§).

Ha egy lakásban egyidejűleg legfeljebb 7 gyermek ellátása történik - 1 lakás 1 csana - elegendő csak az ÁNTSZ szakhatósági hozzájárulása. Ha a családi napközinek otthont adó ingatlanban még egy családi napközi, vagy a családi napközi nyitvatartási idejében játszócsoport vagy időszakos gyermekfelügyelet is működik, akkor az ÁNTSZ követelmények teljesítése mellett a tűzvédelmi előírások meglétéről is be kell szerezni az illetékes szakhatóság véleményét.

A családi napközinek otthont adó helyiségeknek meg kell felelni a gyermekek napközbeni gondozásával kapcsolatos előírásoknak, amelyeket a gyermekvédelmi törvény és a 15/1998. (IV.30.) Népjóléti Minisztérium rendelete ír elő. A rendeletben szereplő MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ tartalmazza a családi napközivel kapcsolatos követelményeket.

Szólj hozzá!

Címkék: csanainfo

Véleményt cseréltünk: csanákkal a csanákról

2011.10.11. 15:27 vastamás

Alufinanszírozottság, az összefogás, a reklám hiánya és a megfelelő, naprakész információk a működtetők valamint a hivatalok között: ezeket állapította meg az a kérdőíves felmérés, amelyet a Tájak, Emberek, Környezet Egyesület (TEKE) által életre hívott Családi Napközik Közép-dunántúli Regionális Információs Központja, azaz CSANAINFO Központ első szakmai megbeszélésén ismertettek 17-én.

Az NCA támogatásával megvalósuló program célja, hogy érdemi párbeszédet kezdeményezzen az engedélyeket kiadó és a működést ellenőrző szakhatóságokkal, önkormányzatokkal - és a családi napközikkel.

A Tájak, Emberek, Környezet Egyesület (TEKE) több mint két éve működtet családi napközit Tatabányán. A nyitás és a működtetés során tapasztaltak miatt határozta úgy, hogy életre hívják a CSANAINFO Központot. Felvették a kapcsolatot a régióban működő családi napközikkel, és kérdőívet is küldtek számukra. Ebből egyértelműen kitűnt: kimagasló szakmai színvonalon látják el munkájukat a családi napközik, de mindennapos gondokat okoz számukra az alulfinanszírozottság. A tatabányai szülőket is megkérdezték, hogy mit tudnak a családi napközikről. Még mindig sokan nem tudják: mi is az a családi napközi.

A kérdőívek elemzését követően a Dózsakerti Közösségi Házban személyes találkozót, műhelymunkát kezdeményeztek a projekt házigazdái a családi napközik képviselőivel, akik az elemzések ismeretében a családi napközik helyét és helyzetét próbálták elemezni, kiemelt figyelmet szentelve e szolgáltatás erősségeire. A találkozóra érkeztek például Vecsésről, Budapestről, Pannonhalmáról, Tatáról is.

A projekt tapasztalatai, a szakmai napon elhangzott előadások hozzáférhetők a www.csaladinapkoziinfo.hu weboldalon. A szerkesztők várják majd a véleményeket, észrevételeket.

Szólj hozzá!

Címkék: csanainfo

"Hivatalos" találkozó a csanák képviselőivel

2011.10.11. 15:25 vastamás

A családi napközik helyzetéről, megítéléséről, az ellenőrzések tapasztalatairól és a jogszabályváltozásokról tartottak megbeszélést a családi napközik képviselői, valamint a működési engedélyeket kiadó és ellenőrző hivatalok vezető szeptember 23-án, pénteken Tatabányán.

A pénteki találkozó előzménye: a Tatabányán két családi napközit működtető Tájak, Emberek, Környezet Egyesület sikeresen pályázott a régiós CSANAINFO Központ létrehozására, hogy párbeszéd induljon el családi napközik és a hivatalok között. Első lépésben az egyesület felmérést készített kisgyermekes szülők körében, hogy megtudja, milyen ismereteik, elvárásaik vannak a csanákkal kapcsolatban: második lépésben az észak-dunántúli családi napközik képviselői találkoztak Tatabányán, hogy egymás között megbeszéljék a működtetést nehezítő gondokat. Végül a családi napközik és a hivatalok vezetői találkoztak: a fórumon sok újdonságról, változásról is bszámoltak a szakemberek.

Az eszmecserén Bereznai Csaba alpolgármester kiemelte a családi napközik szerepét az alapellátásban. A tapasztalatok szerint ezt a szolgáltatást elsősorban a bölcsődés korú gyermekek szülei veszik igénybe. Hozzátette: korábban ők is gondolkodtak családi napközi megnyitásán, ám sok szakmai kérdésben nem tudott akkor információhoz jutni. A továbbiakban elmondta, nagyon jó az ilyen jellegű találkozó, ahol a családi napközik engedélyezésében és ellenőrzésében érintett szakhatóságok és hivatalok vezetői "első kézből" tájékozódhatnak a részletekről. A jogszabályok változásai miatt a jövőben még nagyobb szükség van párbeszédre az érintettek között.

A korábbi találkozók és felmérések eredményét Sugár Gabi, a Nyitnikék családi napközi szakmai koordinátora ismertette a résztvevőkkel, majd Magyarfalvi Tiborné, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet szakterületi referense a csanákat érintő jogszabályi változásokat említette. Kiemelte: szakértők bevonásával új minőségi és tanácsadási rendszert alakítanak ki, és a családi napközik számára eddig előírt képzést is bővítik. A családi napközik számára fontos információ, hogy a jövőben a Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Fejér megyében működő csanák módszertani koordinátora dr. Mátrai Katalin (Csemete Alapítvány) lesz. Az új működési engedélyeket a jövőben nem a települési jegyző adja ki, és az építésügyi hatóság hozzájárulására sem lesz szükség.

Vidáné Vági Judit, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője elmondta: megyénkben 422 szolgáltatás tartozik hozzájuk, ami a szociális ellátásban közreműködő szolgáltatások mellett 21 megyei családi napközit jelent. Ezeket 2012. december 31-éig kötelezően ellenőrzik majd a 259/2002. Kormányrendelet 19/b szakasz előírásai alapján. Az ellenőrzésbe a gyámhivatal mellett bekapcsolódik majd a módszertani felelős is, akinek személyét a szakminiszter jelöli majd ki. A jövőben a módosítási kérelmek elbírálásával egyidejűleg az érintett hivatalok ellenőrzik a családi napközik működésének feltételeit is, amit indokol a hatáskörváltozás, a működési engedélyek kiadásának változása. Az évente, illetve kétévente esedékes vizsgálódások mellett négyévenként átfogó ellenőrzéseknek vetik alá a családi napköziket. Kiemelte: az ellenőrzések segítő, támogató jellegűek. Felhívta a működtetők figyelmét a Gymr. 6. paragrafusára, amely szabályozza, mikor kell előzetesen bejelenteni a változásokat, és mikor lehet utólagosan élni ezzel a jogunkkal.

A szakember érintette a továbbiakban az engedélyek kiadásának változásait, valamint a jogszabályi könnyítéseket. Megemlítette: célszerű az működési engedély kérésekor a szakhatóságokat a leendő üzemeltetőnek felkeresnie, összegyűjteni az előzetes szakhatósági véleményeket, így valamelyest rövidül az ügyintézés határideje. Fontos tudni, hogy a gyámhivatalnak minden esetben eredeti dokumentumok kellenek. A már működő csanák ellenőrzésekor az esetleges hiányosságok megszüntetésére a jövőben 15 naptól 4 hónapig terjedő határidőt jelölnek ki.

A Magyar Államkincstár megyei igazgatóságának munkatársa, Schmidtné Halmai Mária irodavezető a kincstári ellenőrzések gyakorlatáról szólt. Munkájukat az éves költségvetési törvény szabályozza, annak előírásai, valamint az ágazati jogszabályok szerint vizsgálják a fejkvóta felhasználását, amely csak az engedély jogerőre emelkedésével vehető igénybe. A jövőben az engedélyek kiadásakor nézik a csanák területi lefedettségét is. Kitért a működési engedély tartalmára is, amelyet szintén ellenőriznek: gyereket például csak a működési területről lehet fogadni, a megengedett létszámban. A szülőkkel minden esetben megállapodást kell kötni, amely tartalmazza az ellátás időtartamát, kezdetét és végét, a megszüntetés módját. A gyerek ittlétéről nyilvántartást kell vezetni, mert ez alapján történik az állami támogatás elszámolása az ellenőrzéskor, illetve az év végén. A normatívát a működtető számláján elkülönítetten kell kezelni, akárcsak a feladatokat. A nem magyar állampolgárok a Gyvt. 4. pontja alapján vehetik igénybe ezt a szolgáltatást.

A szakember elmondta: a kincstár az idén 15 családi napközit ellenőrzött a megyében: ezeket 10 fenntartó működteti. Hozzátette: tapasztalat, hogy a csanák gyakran a könyvelőre bíznak minden adminisztratív és pénzügyi feladatot, ami az ellenőrzésekkor lassítja a folyamatot, ha a könyvelő nem ér rá. A kincstár ezért jelöl meg mindig két napot ellenőrzésre, hogy az esetleges hiányosságokat még időben pótolni lehessen. A lényeg a számviteli fegyelmen van - tette hozzá. A nyári táborokkal kapcsolatban kifejtette,ez kiegészítő tevékenységnek számít, nem lehet keverni az alapszolgáltatással. Végül pontosította, mit jelent a "saját gyerek" fogalma a csanák esetében.

Sipos Andrásné és Kucsera Péter, a KEM Népegészségügyi Szakszolgálat Tatabányai Kistérségi Intézetének képviselője a csanákkal szemben támasztott biztonsági követelményeket, a bejelentési kötelezettségeket és ezek költségeit ismertette. Kitért a hulladékkezelés, a veszélyes anyagok tárolásának rendjére, a bejelentési kötelezettségekre. A gyermekek élelmezésével kapcsolatban felhívta a figyelmet az új élelmezésügyi ajánlásokra, amelyek elérhetők a www.antsz.hu honlapon is. A szakemberek kitértek az étkeztetéssel kapcsolatos tapasztalatokra is: a legtöbb csanában általában kevés a tejes ételek fogyasztása, nem mindig biztosítják a megfelelő fehérje tartalmú étrendet. Ezért fontos a változatos étlep, amit ők mindig ellenőriznek. Nézik tovább az épület belső kialakítását (15/1998. szakmai rendelet), kapcsolatrendszerét, a fűtést, világítást, szellőztetést az udvar rendjét, a játékokat és ezek fertőtlenítését. A szakszolgálat erre vonatkozóan módszertani levelet is kiadott.

Csizmadia Sándor (KEM Katasztrófavédelmi Igazgatóság) a tűzoltósági ellenőrzések eddigi tapasztalatairól, illetve a vizsgálatok új rendjéről tájékoztatta a résztvevőket. A jövőben csak speciális esetekben lesz szükség az engedély kiadásához a tűzoltóság szakvéleményére. Kiemelte: csak akkor kaphatnak a családi napközik működési engedélyt, ha 100 méteres körzetben található tűzcsap: ennek felállítása viszont a települési önkormányzat feladata. Külön kitért azokra az esetekre, amikor a tűzoltóság részéről tapasztalható hatásköri túllépés: ilyen esetekben jegyzőkönyv készül a történtekről, amit a kivizsgálnak. A szakember javasolta, hogy a leendő működtetők minden esetben kérjék, hogy írásban kapják meg a rájuk vonatkozó követelményeket.

A tanácskozás végén a résztvevők felvázolták a családi napközik erősségeit és gyengeségeit. Abban valamennyien egyetértettek, hogy a családi napközik előnye a családias légkör, a kis csoport; hátránya viszont a szolgáltatás alulfinanszírozottságából, s az ebből adódóan szülőkre háruló nagyobb térítési díjak. Mindez folytatása volt annak a SWOT-analízisnek, amelyet a családi napközik képviselői is megfogalmaztak.

Szólj hozzá!

Címkék: csanainfo

Családi napközisek a csanákról - "hivatalosan" is

2011.10.11. 15:19 vastamás

Megkezdte működését a CSANAINFO Központ, amely tanácsokkal igyekszik segíteni a családi napközikkel foglalkozókat és azokat is, akik csak többet szeretnének tudni erről a valóban családias szolgáltatásról. A már működő www.csaladinapkoziinfo.hu weboldalon szeretnénk megjelentetni a fontosabb információkat; a www.csaladinapkoziinfo.blog.hu weboldal pedig „csanacsevegőként” kíván lehetőséget biztosítani a napköziben dolgozóknak a tapasztalataik közvetlen átadására.

A CSANAINFO Központ működtetését a Komárom-Esztergom megye székhelyén, Tatabányán működő Tájak, Emberek, Környezet Egyesület kezdte meg a nyáron. A már két családi napközit életre hívó civil szervezet célja az, hogy elindulhasson a párbeszéd családi napközik és a hivatalok, valamint az érdeklődők között.

Első lépésben felmérést készítettünk kisgyermekes szülők körében, hogy megtudjuk, milyen ismereteik, elvárásaik vannak a csanákkal kapcsolatban. A megszólított szülők negyede nem tudta, mi a családi napközi, ennek ellenére a megkérdezettek csaknem fele íratná szívesen gyermekét ide. Kiderült az is, hogy akik már hallottak a csanákról, azok különféle rendezvényeken vagy a barátaikon keresztül, személyesen szerezték be az ismereteiket. A havi térítési díjat a legtöbben 30-35 ezer forintos nagyságban tartják megfizethetőnek.

Készült egy másik kérdőív is, amely a régióban működő csanák véleményére volt kíváncsi. Csaknem 80 szolgáltatóból 17 fenntartó küldte vissza a 26 családi napközire vonatkozó válaszát. A legtöbb gondot az alacsony támogatottság okozza – derült ki a felmérésből. Problémát jelentenek még a hivatalok nem egységes elvárásai, valamint a jogszabályok olykor eltérő értelmezései is.
A kérdőívek tapasztalatait is ismertették a CSANAINFO Központ közelmúltban megtartott szakmai megbeszélésein. Első alkalommal a családi napköziket, majd az engedélyeket kiadó és a működést ellenőrző hatóságok képviselőit hívtuk meg. A tanácskozás végén a résztvevők a családi napközik erősségeit és gyengeségeit vázolták fel. A SWOT-analízisből kiderült: szinte mindenki egyetért abban, hogy a családi napközik előnye a családias légkör, a kis létszámú csoportok; hátránya viszont a szolgáltatás alulfinanszírozottsága és ebből adódóan a szülőkre háruló nagyobb térítési díj.
A szakmai napok tapasztalatai és a szakemberek előadásainak anyagai már megtalálhatók a www.csaladinapkoziinfo.hu weboldalon.

A szervezők szándéka, hogy évente összehívnak majd hasonló jellegű megbeszéléseket. Addig is várjuk észrevételeiket, javaslataikat, kérdéseiket az info@csaladinapkoziinfo.hu e-mail címen, valamint a www.csaladinapkoziinfo.blog.hu weboldalon. Használja ki ezeket a felületeket!

Mellékelünk egy plakátot is. Szórólapot is készítettünk, amelyet kérés és igény esetén szívesen juttatunk el egy-egy csanáshoz, hogy más is értesüljön a weboldal születéséről. Örülnénk, ha tudnának segíteni abban, hogy egy-egy forgalmasabb helyen (csanák, közösségi terek, helyek, tanácsadók, játszóházak…) ki lehessen helyezni a plakátot, szórólapokat. 

További információ: Sugár Gabi, szakmai koordinator, 30/6929-469

Szólj hozzá!

Címkék: csanainfo

Startra kész az "információs központ"

2011.08.11. 07:45 vastamás

Megkezdte működését a CSANAINFO Központ. A virtuális centrum - és a weblap célja, hogy segítse a most szerveződő Családi Napközik Közép-dunántúli Regionális Információs Központja - CSANAINFO Központ - tevékenységét.

Szándékunk, hogy érdemi párbeszédet kezdeményezzünk az engedélyeket kiadó és a működésünket ellenőrző szakhatóságokal, önkormányzatokkal a jogszabályok egységes értelmezése érdekében. Igény van rá - mindkét fél részéről.

Ezért is kértük, hogy a családi napközik működtetői kérdőívünkre írják meg, milyen kezdeti nehézségekkel kellett megküzdeniük, a csanák indításakor, milyen tapasztalataik vannak az ellenőrzésekről stb. S ugyanezt szeretnénk a szakhatóságoktól is, hogy ők is jelezzék, mik a jellemző gondok ellenőrzéskor, hogy a csanák el tudjanak készülni. Háttérinformációk ITT olvashatók.

Szólj hozzá!

Címkék: csanainfo

Vélemények, tapasztalatok

2011.08.11. 06:52 vastamás

Ebben a rovatban közöljük az engedélyek kiadásával, a csanák működésével, az ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatokat, észrevételeket: természetesen név nélkül. Tapasztaltuk, hogy területenként gondot jelenthet a jogszabályok eltérő értelmezése is.

Egészen kirívó esetekről is hallottunk egyes településekről, miközben másutt rendkívül gyorsan és segítőkészen bábáskodtak egy-egy csana megszületésénél. Nos, egy-egy jótanáccsal, szakértői véleménnyel a szakhatóságokkal együtt talán mi is segíthetünk a majdani napközi-működtetőknek az induláskor és később is.

Várjuk a véleményeket, észrevételeket a sugargabi@pontmagazin.hu vagy az info@csaladinapkoziinfo.hu e-mail címre. Véleményeket - regisztrálás után - be lehet írni a www.nyitnikek.blog.hu vagy a www.csaladinapkoziinfo.blog.hu weblapra is.
 

Szólj hozzá!

Címkék: magánvélemény