Friss topikok

csanainfo központ

A családi napközik és a hivatalok képviselőivel történő párbeszéd és együttműködés kialakítása többek között a jogszabályok egységes értelmezése érdekében.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Családi napközisek a csanákról - "hivatalosan" is

2011.10.11. 15:19 vastamás

Megkezdte működését a CSANAINFO Központ, amely tanácsokkal igyekszik segíteni a családi napközikkel foglalkozókat és azokat is, akik csak többet szeretnének tudni erről a valóban családias szolgáltatásról. A már működő www.csaladinapkoziinfo.hu weboldalon szeretnénk megjelentetni a fontosabb információkat; a www.csaladinapkoziinfo.blog.hu weboldal pedig „csanacsevegőként” kíván lehetőséget biztosítani a napköziben dolgozóknak a tapasztalataik közvetlen átadására.

A CSANAINFO Központ működtetését a Komárom-Esztergom megye székhelyén, Tatabányán működő Tájak, Emberek, Környezet Egyesület kezdte meg a nyáron. A már két családi napközit életre hívó civil szervezet célja az, hogy elindulhasson a párbeszéd családi napközik és a hivatalok, valamint az érdeklődők között.

Első lépésben felmérést készítettünk kisgyermekes szülők körében, hogy megtudjuk, milyen ismereteik, elvárásaik vannak a csanákkal kapcsolatban. A megszólított szülők negyede nem tudta, mi a családi napközi, ennek ellenére a megkérdezettek csaknem fele íratná szívesen gyermekét ide. Kiderült az is, hogy akik már hallottak a csanákról, azok különféle rendezvényeken vagy a barátaikon keresztül, személyesen szerezték be az ismereteiket. A havi térítési díjat a legtöbben 30-35 ezer forintos nagyságban tartják megfizethetőnek.

Készült egy másik kérdőív is, amely a régióban működő csanák véleményére volt kíváncsi. Csaknem 80 szolgáltatóból 17 fenntartó küldte vissza a 26 családi napközire vonatkozó válaszát. A legtöbb gondot az alacsony támogatottság okozza – derült ki a felmérésből. Problémát jelentenek még a hivatalok nem egységes elvárásai, valamint a jogszabályok olykor eltérő értelmezései is.
A kérdőívek tapasztalatait is ismertették a CSANAINFO Központ közelmúltban megtartott szakmai megbeszélésein. Első alkalommal a családi napköziket, majd az engedélyeket kiadó és a működést ellenőrző hatóságok képviselőit hívtuk meg. A tanácskozás végén a résztvevők a családi napközik erősségeit és gyengeségeit vázolták fel. A SWOT-analízisből kiderült: szinte mindenki egyetért abban, hogy a családi napközik előnye a családias légkör, a kis létszámú csoportok; hátránya viszont a szolgáltatás alulfinanszírozottsága és ebből adódóan a szülőkre háruló nagyobb térítési díj.
A szakmai napok tapasztalatai és a szakemberek előadásainak anyagai már megtalálhatók a www.csaladinapkoziinfo.hu weboldalon.

A szervezők szándéka, hogy évente összehívnak majd hasonló jellegű megbeszéléseket. Addig is várjuk észrevételeiket, javaslataikat, kérdéseiket az info@csaladinapkoziinfo.hu e-mail címen, valamint a www.csaladinapkoziinfo.blog.hu weboldalon. Használja ki ezeket a felületeket!

Mellékelünk egy plakátot is. Szórólapot is készítettünk, amelyet kérés és igény esetén szívesen juttatunk el egy-egy csanáshoz, hogy más is értesüljön a weboldal születéséről. Örülnénk, ha tudnának segíteni abban, hogy egy-egy forgalmasabb helyen (csanák, közösségi terek, helyek, tanácsadók, játszóházak…) ki lehessen helyezni a plakátot, szórólapokat. 

További információ: Sugár Gabi, szakmai koordinator, 30/6929-469

Szólj hozzá!

Címkék: csanainfo

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladinapkoziinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr513295134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása