Friss topikok

csanainfo központ

A családi napközik és a hivatalok képviselőivel történő párbeszéd és együttműködés kialakítása többek között a jogszabályok egységes értelmezése érdekében.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az állami támogatás

2012.01.28. 13:50 vastamás

Gyvt. 145.§....(2) A gyermekjóléti, illetve a gyermekvédelmi személyes gondoskodást nyújtó ellátások normatív állami hozzájárulását kormányrendeletben (213/2009 Korm.rend.) meghatározottak szerint kell igényelni és folyósítani. A folyósítás feltétele, hogy az ellátás működése és tevékenysége, valamint intézményi térítési díja megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.

(3) A normatív hozzájárulásban és támogatásban részesülő nem állami fenntartású gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény a munkavállalók számára legalább a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 55-80. §-aiban megállapított, a munkaidőre, pihenőidőre, előmeneteli és illetményrendszerre vonatkozó feltételeket köteles biztosítani.

(4) A nem állami, illetve egyházi fenntartónak a külön jogszabályban meghatározott, és az általa fenntartott gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény működéséhez biztosított normatív állami hozzájárulás - kivéve a kiegészítő támogatást - teljes összegét át kell adnia azon intézmény részére, amelyre tekintettel a támogatást megállapították.

A költségvetési törvény 3.sz. melléklete tartalmazza a feladat ellátását segítő állami normatíva összegét, mely 2011-ben 268.200 Ft gyermekenként. De csak akkor, ha a férőhelyen az év 251 munkanapján mindig van gyermek. Ha például van nyári szünet, akkor már kevesebb a nyitvatartási nap, így kevesebb az állami támogatás is.

A hozzájárulás 50%-át veheti igénybe a fenntartó, ha a napi nyitvatartási idő összességében nem éri el a heti 20 órát. A hozzájárulás tartalmazza a gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott étkeztetés térítési díjának normatív alapon történő mérsékléséhez kapcsolódó támogatást is.

Az ellátottak számának meghatározása

tervezéskor az ellátottak éves becsült számának figyelembevételével meghatározott gondozási napok száma osztva 251-gyel, elszámolásnál a havi jelentőlapok szerinti, naponta ténylegesen ellátásban részesülő gyermekek száma alapján összesített éves gondozási napok száma osztva 251-gyel." (251 az éves munkanapok száma)

Ha a fenntartó egyházi szervezet, akkor további kiegészítő állami támogatás, ha egyéni vagy társas vállalkozó , akkor a normatíva 30 %-a vehető igénybe (kivéve a nonprofit társas vállalkozásokat), ők a normatívára az önkormányzattal megegyező mértékéig - 100%-ban -jogosultak, csakúgy mint az alapítványok, egyesületek.

A ktg.vetési törvény 3.sz. melléklete kiegészítő szabályok 7.)pontja szerint: "Amennyiben a 11-14. pont szerinti szolgáltatás, intézmény nem egész évben működik, a hozzájárulás a működés megkezdését követő hónap 1-jétől, illetve megszűnése hónapjának utolsó napjáig időarányosan jár. Amennyiben a működési engedély adott hónap első napjától érvényes, és a szolgáltatás, intézmény ezen időponttól jogszerűen működik, e hónapra a hozzájárulás igénybe vehető."

A normatívát a fenntartók igényelhetik, akiknek a működési engedélyük jogerőre emelkedését követően kell bejelentkezni a Magyar Államkincstár illetékes Igazgatóságához. A kincstár honlapján megtalálható a 2011. évi normatíva igénylésről szóló tájékoztató.

A nem állami szervek a 213/2009. (IX.29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint igényelhetik az állami támogatást. E rendelet tartalmazza a felhasználásra vonatkozó szabályokat és az ellenőrzés szempontjait is.

Szólj hozzá!

Címkék: támogatás családi napközi csanainfo

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladinapkoziinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr893963291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása