Friss topikok

csanainfo központ

A családi napközik és a hivatalok képviselőivel történő párbeszéd és együttműködés kialakítása többek között a jogszabályok egységes értelmezése érdekében.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyomtatványok, nyilvántartások, statisztikai jelentések

2012.01.28. 13:36 vastamás

I. Minden működési engedéllyel rendelkező családi napközire vonatkozó feladat

Statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség keretében kormányrendelet által előírt statisztikai adatszolgáltatás: OSAP 1775 "A gyermekjóléti alapellátások működési adatai" című kérdőív, melyet minden évben a gyermekjóléti alapellátást végző szervezetek, gyermekek napközbeni és átmeneti ellátását nyújtók töltik ki. Letölthető a KSH honlapjáról.

IX. sz. adatlap - A gyermekjóléti alapellátásban részesülő gyermekekről (Gyvt. 139. §) és a 235/1997.(XII.17.) Kormányrendelet alapján. A nyilvántartólap a kormányrendelet 1.sz. melléklete (megtalálható a Módszertani Útmutató 2008. dokumentum mellékletében is

A II. A 133/1997. (VII.29.) Korm.rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról rendelet hatálya alá tartozó családi napközikre vonatkozó nyilvántartások

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendeletet az állam, a helyi önkormányzat, a helyi kisebbségi önkormányzat által fenntartott (a továbbiakban együtt: állami) intézményben a gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért, átmeneti gondozásáért, valamint a gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosított utógondozói ellátásért (a továbbiakban együtt: intézményi ellátás) fizetendő térítési díjak megállapítására kell alkalmazni.

(3) Az e rendeletben foglaltak szerint kell megállapítani a térítési díjat akkor is, ha nem állami szerv az (1) bekezdés szerinti ellátást a normatív állami hozzájárulás igénybevételével biztosítja."
A rendelet mellékletei közül vezetni kell a "Nyilvántartás a térítési díjról" - a rendelet 1.sz. mellékletében található nyilvántartást - "8. § (1) Az intézményvezető az ellátást igénybe vevő személy térítésidíj-fizetési kötelezettségéről - a gyermekétkeztetés kivételével - az 1. számú melléklet szerinti nyilvántartást vezeti", valamint a rendelet 2.sz. melléklete szerinti "Nyilvántartás az ellátási napokról" című nyilvántartást - "(2) Azon ellátásoknál, amelyeknél a távollét nyilvántartása indokolt, az intézményvezető a 2. számú melléklet szerinti nyilvántartást vezeti."
A nyilvántartás vezetéséhez szükséges nyomtatványok a módszertani útmutató mellékletében is megtalálhatók.

A "Nyilvántartás az étkezési napokról" 133/1997. Korm. rendelet 3. sz.melléklete) nyomtatványt a 15/1998. NM rendelet által hivatkozott módszertani útmutató nem sorolja fel a kötelezően vezetendő nyilvántartások között. A gyvt. 149.§-a szerint: ..."11. § (1) A Gyvt. gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díjra vonatkozó szabályait kell alkalmazni a) családi napközi keretében", majd ..."(7) Az intézményvezető gyermekétkeztetés igénybevétele esetén a 3. számú melléklet szerinti nyilvántartást vezeti."

A kormányrendelet 8.§-ában a személyes gondoskodást végzők számára az 1.sz. melléklet vezetését írja elő a térítési díjak nyilvántartására. Mivel a gyermekvédelmi törvény 2005-ben módosult a családi napközi szolgáltatásban a fizetendő személyi térítési díj számítása, azóta a házi gyermekfelügyelet szolgáltatás szabályai szerint a szolgáltatás önköltségét figyelembe véve történik, így a családi napköziben fizetendő személyi térítési díj nem egyenlő az étkezésért fizetendő díjjal. Az intézményi térítési díj egyéb összetevői (bér, eszközök, rezsi, stb.) között az 1. sz. nyilvántartásban már benne van az étkezés díja is.

A "Jövedelemnyilatkozat a személyi térítési díj megállapításához" c. nyomtatvány - a rendelet 5.sz. melléklete

Ez a jövedelemnyilatkozat szükséges a személyi térítési díj meghatározásához, mivel a családi napköziben a személyi térítési díj egyfelől nem lehet magasabb mint az intézményi térítési díj, másfelől mint a fizetésre kötelezettek nettó jövedelmének meghatározott része. A térítési díjról szóló rendelet szerint azonban "A gyermekek napközbeni ellátásai körében a személyi térítési díj megállapításánál a kötelezett jövedelmi viszonya csak a fenntartó által biztosított, személyes rászorultság alapján adható kedvezmény elbírálása során vizsgálható." (11.§ ...(5)). Így a jövedelemnyilatkozat kitöltésére nem kerülhet sor, ha a szolgáltatást igénybe vevő gyermek után fizetésre kötelezett írásban nyilatkozik arról, hogy vállalja a szolgáltatás önköltségének állami támogatással csökkentett összege után számított díj megfizetését, nem hátrányos helyzetű és nem kéri a jövedelmi helyzete alapján való térítési díj megállapítását.

A módszertani útmutató szerint a jövedelemnyilatkozatot "...Nem kell kitölteni, amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő gyermek után fizetésre kötelezett nyilatkozatot tesz, hogy a működési költségek alapján megállapított térítési díj megfizetéséhez elegendő jövedelemmel rendelkezik".

A családi napköziket a törvény nem kötelezi arra, hogy tájékozódjon, hogy az alapellátást igénybe vevő szülő gyeden van-e, mennyi a keresete, nem kér munkáltatói igazolást. A tapasztalatok szerint ugyanakkor ugyancsak ajánlatos tisztázni a szülővel, hogy gyeden van-e, mert a kincstár egyezteti az adatokat. Az sem mérvadó, hogy a napközis szolgálatást igénybe vevő gyerek után nem kér a csana állami támogatást. A törvény szerint nem jár gyed, ha a szülő igénybe veszi a napközbeni alapellátást, akár bölcsődésről, óvodáról vagy éppen családi napköziről van szó.

Nyomtatványok

Térítési díj nyilvántartása
Jövedelemnyilatkozat
Nyilvántartás az ellátási napokról
Nyilvántartás az étkezést igénybe vevőkről

Szólj hozzá!

Címkék: családi napközi csanainfo

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladinapkoziinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr533963254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása